Un día a Borredà

Un poble amb encant

Envoltat dels imponents cims del Prepirineu però a prop també del pla, Borredà es troba a cavall del Berguedà, El Ripollès i l’Osona. El seu terme municipal abraça de 43,60 km2, i el seu nucli urbà es troba a una alçada de 859 metres. Aquesta extensió del seu terme municipal es caracteritza pels seus boscos de pins, alzines i faigs i per grans extensions de matolls i pastures i poques terres de conreu. Borredà està envoltat de municipis propers com Vilada, Castell de l’Areny, Sant Jaume de Frontanyà La Quar, Alpens, Lluçà i Les Llosses.
Les rieres de Margansol i de Merlès possibiliten que el municipi sigui abundant amb aigua i que hi hagi moltes fonts, gorgs i salts que embelleixen el seu entorn natural.
El paisatge de Borredà anuncia la manera de ser i de viure de la gent del seu poble: l’agricultura, la ramaderia i l’explotació forestal juntament amb les addicionals activitats manufactureres i comercials han estat la font d’ingressos de Borredà.
El terme municipal és un llibre obert per conèixer la història i el present del poble: les masies, les esglésies romàniques i barroques, els molins fariners. Borredà ha crescut a l’entorn de l’església de Santa Maria i del seu imponent campanar i això ha fet possible que hi hagi un lligam molt estret i harmoniós amb el paisatge que ha estat modelat per més de mil anys d’història i de presència humana. Borredà us sorprendrà per una colla d’aspectes que es mantenen, avui dia al segle XXI com una relíquia, i que són el seu valor més preuat. Us donem la benvinguda i us convidem a gaudir-ne.

Població (2009): 614habitants
Superfície: 43,60Km²
P.J. Administratiu: BERGA
Comarca: Berguedà
Àmbit territorial: Comarques Centrals
Província: Barcelona

Ahir

Els orígens de Borredà cal buscar-los a l’església parroquial de Santa Maria, situada avui dia al bell mig de la plaça major, construïda l’any 856 i propietat del Comte Guifré el Pelós, que la cedí al monestir de Santa Maria de Ripoll.
Borredà va créixer a l’ombra de la seva església i del gran monestir ripollès. Els seus habitants, pagesos i ramaders vivien escampats en masies, però al segle XIII va començar a formar-se el nucli urbà a l’entorn de la parròquia i d’un hostal que acollia als caminants que passaven per camí de Berga a Ripoll. Aquí és quan es van començar a dibuixar a l’entorn del nucli central de la plaça els carrers de Berga, Manresa i Frontanyà, carrers que als segles XVII i XVIII s’ompliren de vida i de treball. Borredà es trobava a peu de l’antic camí ral de Berga a Ripoll, camí que encara era utilitzat fins al segle XIX, i que és avui la via de comunicació més important del municipi. Borredà va créixer amb la síntesi de gent del Sud de França i dels fadristerns de les masies que s’establiren al poble per fer de paraires i teixidors de llana. Durant aquests anys es van construir habitatges, molins bataners i fariners, i grans ramats de xais pasturaven a les muntanyes veïnes. Gràcies a la importància que tingué la indústria tèxtil, es pogué construir l’actual església. Però al segle XIX fou el segle de les crisis: la indústria del cotó arruïnà els negocis a l’entorn de la llana i a més a més Borredà s’implicà en les tres guerres carlines.

Avui

Borredà té avui dia més de 500 habitants empadronats, però els caps de setmana i sobretot la temporada d’estiu pot arribar a multiplicar per quatre la seva població. Una de les raons per les quals hi ha aquesta crescuda en el nombre d’habitants en aquestes temporades és, perquè al llarg del seu terme municipal de Borredà hi podem trobar diversos càmpings, cases de turisme rural, cases de colònies i al poble mateix hi ha una zona esportiva que consta de camp de futbol, pista de tennis, pista de petanca, pista de futbol sala i piscines.
El teixit social del municipi és molt actiu, agrupa les entitats següents: el Club de petanca, el Club de Futbol Sala, la Colla Gegantera, el Grup de Teatre, l’Orquestra Margansol, la Junta de la Tercera Edat, la Comissió de Festes, i el Grup de Rock. I és que a Borredà hi podem realitzar un munt d’activitats com ara el senderisme, l’escalada, l’espeologia, esports nàutics a l’embassament de La Baells, pescar a la Riera de Merlès o bé esquiar a les pistes més properes com La Molina, La Masella, Els Rasos de Peguera o el Port del Comte. Veniu i comproveu-ho!!!

www.borreda.net

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s